Гостивар, Маврово и Попова Шапка стануваат ПИП Центри за туристички развој

Гостивар, Маврово и Попова Шапка стануваат ПИП Центри за туристички развој

  Во Гостивар, Маврово и Попова Шапка ќе се стават во функција ПИП (паметни, инфо и промо) центр и за туристички развој. За нивно опремување се вложени 6.437.054 денари (104.000 евра) во рамки на Полошкиот плански регион, а со поддршка на Швајцарската агенција за...

SharOutdoors – Adventures in Macedonia and the Balkans  – Ве очекува

SharOutdoors – Adventures in Macedonia and the Balkans – Ве очекува

Фотографијата е преземена од официјаниот сајт на SharOutdoors - Adventures in Macedonia and the Balkans За престојната скијачка сезона ве покануваме да го посетите официјалниот сајт на SharOutdoors - Adventures in Macedonia and the Balkans и да резервирате на време....

Бектеши: Стартува реализацијата на петте мерки за помош на угостителско-туристичкиот сектор

Бектеши: Стартува реализацијата на петте мерки за помош на угостителско-туристичкиот сектор

Започнува остварувањето на петте мерки за поддршка на туристичко-угостителскиот сектор, според кои, до крајот на годината ќе бидат исплатени вкупно 7,5 милиони евра државна помош, најави на денешната прес-конференција министерот за економија Крешник Бектеши и потсети...

Туристичко-угостителскиот сектор ќе добие 7,5 милиони евра за покривање на загубите од ковид-19

Туристичко-угостителскиот сектор ќе добие 7,5 милиони евра за покривање на загубите од ковид-19

Туристичко-угостителскиот сектор кој трпи значителни штети од ковид кризата ќе добие од државната каса финансиска поддршка од 7,5 милиони евра до крајот на годината, соопшти денеска министерот за економија Крешник Бектеши. За таа цел, на почетокот на наредната недела...

Ваучерите за домашен туризам го ублажија падот на бројот на туристи во август во земјава

Ваучерите за домашен туризам го ублажија падот на бројот на туристи во август во земјава

Доделените ваучери за домашен туризам од владата ја спасија туристичката сезона во земјава. Бројот на туристите во август 2020 г. бил намален за 38 отсто, а бројот на ноќевања опаднал за 24 отсто во споредба со идентичниот период лани. Сепак, домашните туристи во...

Промовирана Монументал МК – нова туристичка рута за споменици и бруталистичка архитектура

Промовирана Монументал МК – нова туристичка рута за споменици и бруталистичка архитектура

По повод прославувањето на Денот на народното востание – 11 Октомври, Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ денеска ја промовираше Монументал МК – нова туристичка рута за споменици и бруталистичка архитектура. Станува збор нов туристички водич и...