Во декември оваа година се предвидени подготвителни состаноци за прекугранични пакети, додека првиот состанок ќе се одржи во четврток и петок оваа недела (13 и 14 декември) во Елбасан, дводневен состанок за да се подготви рамка за заеднички туристички пакети. На овој состанок ќе има околу 10 учесници, а надворечни учесници од Албанија ќе бидат: бизниси, академици, невладини организации, локални и регионални власти, како и проектниот персонал од двете страни на границата.

Агендата на состанокот е да се создаде рамка за креирање на овие туристички пакети.

Како основа, исто ќе се земат и производите и услугите што ги нудат членовите на СТЕП, така што ги покануваме сите членови кои имаат дополнителни производи или услуги од тие што се веќе презентирани, да ги достават до проектниот персонал.

Исто така, на почетните состаноци ќе бидат презентирани периодични настани поврзани со туризам, на двата региона со цел да се подготват понудите врз основа и на овие настани.

Мрежата на партнерите на STEP, заедно со членовите на мрежата, преку овие три заеднички состаноци (предвидени во Елбасан од 13 до 14 декември, една во Тетово од 20 до 21 декември и една во Маврово во почетокот на јануари, идната година) и две работилници во Белш и во Попова Шапка во почетокот на идната година) ќе развијат различни видови на прекугранични пакети и пакети кои “спакуваат” голем број на услуги заедно, за да направат уникатно искуство. Вреди да се спомне дека во двете работилници во Белеш и Попова Шапка, кои ќе бидат на почетокот од следната година, ќе учествуваат околу 25 туристички ентитети од регионите Полог и Елбасан (вкупно 50) за да работат практично во создавањето пакети, кои подоцна ќе бидат прикажани на iTop дигиталната платформа. Предност да учествуваат во овие работилници ќе имаат најактивните членови. Пакетите ќе ги комбинираат работите како превоз, акомодирање и храна и секогаш ќе вклучуваат локации и атракции од двете страни на границата меѓу Македонија и Албанија. Пакетите ќе бидат регионални, прекугранични и ќе следат предодреден пат и посета на области од интерес на одредени места, без разлика дали се историски, верски или културни. СТЕП ќе поттикне создавање на следните почетни типови на пакети, кои ќе бидат збогатени и одобрени од сите членови на STEP мрежата:

• Посебен интерес, тие ќе бидат дизајнирани околу одредена област од интерес која може да вклучува уметност, храна и вино, спорт, култура или земјоделство. Турата од посебен интерес може да вклучува водич на експерти или познати личности поврзани со темата на турнирот (на пример, уметнички експерт кој придружува уметничка турнеја).

• Авантура, овој вид на тури ќе биде дизајниран да им овозможи на посетителите да учествуваат во својата зона на интерес, за должина на турата и засновано на искуства. Тие се обично физички и бараат одредено ниво на физичка подготвентост, но понекогаш може да се модифицираат за да ги задоволат потребите на посетителите во зависност од профилот на патниците. Некои примери за овој тип на туривклучуваат качување по карпи или планинарење, пешачење, скијање или возење велосипед.

• Тури со целосно придружба, тие често се добар избор за осамени патници или мали групи. Овој вид тури нуди чувство на сигурност или надминување на јазичните и културните пречки. Исто така, овие видови на тури често вклучуваат едукативен аспект, бидејќи придружувањето обезбедува локални, историски и културни знаење, знаење и им нуди на туристите драгоцено искуство и значење за посетените места.

За да бидеме успешни, ни треба и активно учество на туристите кои се членови на СТЕП, и ве повикуваме за поинтензивна соработка во овој период.п