На само 66 километри од македонско – албанската граница се наоѓа градот Елбасан, еден од најголемите градови во Албанија и административен центар на истоимената област. Во центарот на градот e Калето кое е сведоштво за едно минато и бурно време . Покрај неговата историска вредност она што е посебно интересно е тоа што внатре во калето покрај неколку кафетерии и ресторани има цела населба на индивидуални куќи со преку 2000 жители . Низ градот поминувал главниот пат Вија Егнација.

Близината на морето придонесува за благопријатна клима и во овој период од годината. Посебно фасцинира огромниот број на дрва преполни со портокали и мандарини .

Она со кое Елбасан може посебно да се пофали е гастрономијата. Во голем дел од рестораните се служи одлично подготвена храна , посебно специјалитетите од телешко месо. Храната е толку добро подготвена што врвни светски ресторани можат да учат за тоа како се подготвуваат специјалитети од месо.

Чистиот воздух е дополнителна причина за посета на Елбасан , многу едноставен град со неверојатно скриена убавина.