Ковид-19 лани го намали бројот на туристи во земјава за речиси 720.000 во однос на 2019 година

Ковид-19 лани го намали бројот на туристи во земјава за речиси 720.000 во однос на 2019 година

  Огромни финансиски штети претрпел туристичкиот сектор во земјава како последица на ковид-19 пандемијата. Во 2020 година, бројот на туристи се намалил на 467.514, наспроти регистрираните 1.184.963 домашни и странски туристи што ја посетиле Македонија во 2019...
Достапна нова мобилна апликација „Discover Ohrid“ за промоција на охридскиот туризам

Достапна нова мобилна апликација „Discover Ohrid“ за промоција на охридскиот туризам

Фото: Љупчо Џамбазовски на Unsplash Денеска пред јавноста Центарот за интегриран развој Охрид – ЦИРО, со поддршка на Германското друштво за меѓународна соработка ГИЗ, ја презентираа туристичката мобилна апликација „Discover Ohrid“. На апликацијата која е двојазична на...
Достапна нова мобилна апликација „Discover Ohrid“ за промоција на охридскиот туризам

Корона кризата не запира – бројот на туристи во ноември лани намален за 66,6 отсто

Туризмот како една од најпогодените гранки на економијата продолжува да трпи сериозни штети од корона кризата. Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во ноември 2020 година изнесувал 21.516, кои оствариле 48.182 ноќевања. Статистиката...
ССКМ: Угостителско туристичкиот сектор најмногу страда во ковид кризата, потребна континуирана поддршка

ССКМ: Угостителско туристичкиот сектор најмногу страда во ковид кризата, потребна континуирана поддршка

Туризмот и угостителството кои имаат значителен придонес во домашната економија се најпогоден сектор во актуелната ковид криза, каде загубите кај голем број правни субјекти беа и се уште се 100 процентни, соопштија од Сојузот на стопански комори на Македонија (ССКМ)....
Заев: Инвеститори од Катар се интересираат за Попова Шапка, не сакаме да се откажеме од овој туристички центар

Заев: Инвеститори од Катар се интересираат за Попова Шапка, не сакаме да се откажеме од овој туристички центар

Одговарајќи на прашање на „Порталб.мк“, премиерот Зоран Заев ги откри дел од државите што моментално се интересираат за целосно или делумно купување на Попова Шапка. „Се работи за сериозни инвеститори од Катар, Австрија, Италија и Швајцарија“, вели тој. Според него,...
Гостивар, Маврово и Попова Шапка стануваат ПИП Центри за туристички развој

Гостивар, Маврово и Попова Шапка стануваат ПИП Центри за туристички развој

  Во Гостивар, Маврово и Попова Шапка ќе се стават во функција ПИП (паметни, инфо и промо) центр и за туристички развој. За нивно опремување се вложени 6.437.054 денари (104.000 евра) во рамки на Полошкиот плански регион, а со поддршка на Швајцарската агенција за...