Ресторан “Качамак“

,

 

Име Ресторан “Качамак“
Адреса Борис Кидрич 1230 Гостивар
Вид на субјект Бар Ресторан
Категорија Бар Ресторан
Лице за контакт Харбин Фејзи
Контакт мејл
Контакт телефон 0038970471366
Веб страна
Опис на основни активности Уште една причина да го посетите Гостивар!
Неодамна во Гостивар се отвори специјален ресторан, во кој ќе се чуствувате посебно благодарение на традиционалниот стил и најдобрата услуга. Во нашето мени ќе најдете Петулица традиционална храна на Албанците, направена според рецептот кој се пренесува од генерација на генерација. Ресторанот располага и со печка на дрва во која се приготвуваат вкусни пици и палачинки. Исто така располагаме со традиционална кафуле во кое може да се напиете традиционално сервиран чај или кафе со најдобар вкус! Низ историјата Качамакот (Begërdari) се сметала за храна на сиромашните, но со текот на годините луѓето започнале  да ги гледаат здравствените вредности што ги има оваа храна денес. Денес Качамакот (Bagërdari) се служи во најпрестижните и најквалитетни ресторани и истиот квалитет може да го добиете кај нас. Качамак потекнува од турскиот збор “Качамак”, што значи авантура. Станува збор за еден вид на каша од брашно која главно ја припремале народите од балканските земји. Качамак е познат и како Багдара во Република Северна Македонија, тоа е оброк направен со пченкарно брашно, според традицијата се служи со јогурт или кравско кисело млеко. Тоа е храна слична на италијанската Полентан или романската Мамалига.
Качамак се сервира со белo сирење, додека во Србија се служи со кејмак, јогурт, мед, млеко или некои печени меса.
Facebook https://www.facebook.com/Kacamakugv/

 

Галерија

 

 

Skills

Posted on

28/12/2018